Ons verhaal

EERLIJK & WERELDS

EERLIJK & WERELDS, voorheen Wereldwinkel Heiloo, verkoopt al meer dan 30 jaar unieke en authentieke producten. Deze zijn afkomstig uit ontwikkelingslanden en passend bij de trend van het moment. De producenten uit bijvoorbeeld Thailand, India, Mexico, Indonesië of Zimbabwe zijn voornamelijk kleine zelfstandigen. Met de verkoop dragen we een steentje bij. Zo zorgen we dat deze producenten een leefbaar bestaan opbouwen. 

Hierdoor zijn ze in staat om fatsoenlijk te wonen, hun kinderen naar school te sturen en gebruik te maken van medische zorg. Elk product heeft een verhaal en dat delen we graag. 

(H)Eerlijke Handel

Bij ons ligt de nadruk op verrassende en nieuwe collecties van bijzondere cadeauartikelen. Leuk om aan een ander of jezelf te geven. Zoals beelden, sieraden, serviesgoed, sjaals, sfeerverlichting en kaarten. Steeds vaker worden producten gemaakt van gerecycled materiaal. Duurzaamheid en respect voor het milieu zijn dus belangrijk voor ons.

Al jaren bieden we koffie, thee en lekkernijen en is er nét iets meer keuze. De koffie van Cerro Azul bijvoorbeeld is alléén in wereldwinkels verkrijgbaar. Daarnaast niet te vergeten de repen van Tony’s Chocolonely. Nieuwe smaken worden eerst alleen verkocht in wereldwinkels.

Wist je dat?

Onze winkel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Daarom zijn we ook partner van Odin voor biologisch groente- en fruitpakketten.
Duurzaamheid wordt gecombineerd met ontwikkelingssamenwerking. We zijn ook een inzamelpunt voor Gered Gereedschap. Dit is een stichting die oud gereedschap opknapt voor leer- en werkprojecten in ontwikkelingslanden.  

Vrijwilligers
Eerlijk & Werelds Groepsfoto vrijwilligers 23-08-04
ons team van enthousiaste vrijwilligers

Al meer dan 30 jaar zijn we gevestigd aan de Stationsweg in Heiloo. De winkel draait volledig op vrijwilligers waarvan de meesten al jaren werkzaam zijn. Zij weten als geen ander hoe zij producten onder de aandacht kunnen brengen. 

Onze geschiedenis

In 1968 vroegen derde wereldlanden om hun producten te verkopen aan de Westerse markt. Door een oproep van journalist Dirk Scherpenzeel opende op 1 april 1969 de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen, de verkoop van producenten uit derde wereldlanden te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. Zo is later onze winkel ontstaan. 

World Fair Trade Organisation (WFTO)

EERLIJK & WERELDS vindt betrouwbaarheid, duidelijkheid en betaalbaarheid belangrijk. We werken daarom samen met importeurs die het WFTO-keurmerk dragen. Het is bedoeld om fairtrade op de juiste manier in te zetten.

Eerlijk & Werelds 10 principes fairtrade